Fochlaan

Beschrijving

Oost-west verlopende, licht kronkelende laan die de Elisabetlaan ten westen verbindt met de Sparrendreef ten oosten. Voorheen gekend als Zoutepad; thans zogenaamd naar een generaal van het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aangelegd bij de initiële uitbouw van Het Zoute vanaf 1909. Net als voor het Britspad schrijft de Compagnie Het Zoute een wedstrijd uit voor het ontwerpen van villa's met typische anglo-normandische stijlkenmerken, waarna vanaf 1909 bouw van talrijke cottages met onder meer typerend vakwerk, overkragende dakkroonlijsten en houten balustrades. Ook hier vele opdrachten toevertrouwd aan architect A. Pirenne, onder meer nog behouden villa's nummers 7, 9, 11-13, 23 en 25. Basisbebouwing bestaat uit losstaande villa's in cottagestijl uit het eerste én tweede kwart van de 20ste eeuw, veelal witgeschilderde al dan niet bepleisterde baksteenbouw op zwarte plint, zie onder meer nummer 1 "El Cottore", nummer 5 "Sans Souci" (met verdwenen vakwerk), nummer 10 "Rigoletto"; nummer 12 "Le Merle blanc" (1930) naar ontwerp van architect R. Heyneman met groot volhouten gevelveld; nummer 27 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin, nummer 33-35 "Holidays / Les Aclôts". Nummer 6-8 "Les Oranges / Sables d'Or", dubbele villa van 1928, thans met duidelijke scheiding tussen de twee woningen.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel IV, mei-juni 1994, s.p.
  • DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990, s.p.
  • LANNOY D., Bijdrage tot de geschiedenis van Duinbergen en het Zoute. Architect Adolphe Pirenne 1876-1932, in Cnoc is ier, Knokke, nummer 35, 1999, p. 10, 15.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda