Geografisch thema

Franspad

ID
7198
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7198

Beschrijving

Gebogen pad dat de Zoutelaan ten zuidwesten verbindt met de Elisabetlaan ten noordoosten; via kleinere wandelpaadjes verbonden met de Nieuwpoortstraat en het Cottagepad. Aangelegd bij de initiële uitbouw van Het Zoute vóór de Eerste Wereldoorlog. In het begin van de 20ste eeuw locatie voor een houten chalet die dienst doet als clubhouse voor de eerste Engelse golfspelers bij de aanleg van het golfterrein in de zogenaamd Kleine Vlakte (tussen latere Elisabetlaan, Kustlaan en Lekkerbek). In 1911 bouw van de "St. George Anglican Church" op de hoek met de Zoutelaan en de Nieuwpoortstraat (zie Zoutelaan) naar ontwerp van architect A. Pirenne, ter vervanging van de te klein geworden meer westelijk gelegen eerste Engelse kapel van 1905. Voornamelijk losstaande villabebouwing uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummer 5 "Les Sapins" in cottage- en art decostijl van 1932 naar ontwerp van architect A. Cerulus, met erker verbouwd in 1953 naar ontwerp van R. Heyneman. Nummer 9-13 appartementen van twee/drie bouwlagen in zogenaamd villastijl uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

 • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel IV, mei-juni 1994, s.p.
 • LANNOY D., Bijdrage tot de geschiedenis van Duinbergen en het Zoute. Architect Adolphe Pirenne 1876-1932, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 35, 1999, p. 15.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Villa Brimborion

 • Omvat
  Villa Les Dunes / Ter Duinen

 • Omvat
  Villa Nisida / Possillipo

 • Is deel van
  Knokke - Het Zoute


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Franspad [online], https://id.erfgoed.net/themas/7198 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.