Geografisch thema

Franspad

ID
7198
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7198

Beschrijving

Gebogen pad dat de Zoutelaan ten zuidwesten verbindt met de Elisabetlaan ten noordoosten; via kleinere wandelpaadjes verbonden met de Nieuwpoortstraat en het Cottagepad. Aangelegd bij de initiële uitbouw van Het Zoute vóór de Eerste Wereldoorlog. In het begin van de 20ste eeuw locatie voor een houten chalet die dienst doet als clubhouse voor de eerste Engelse golfspelers bij de aanleg van het golfterrein in de z.g. Kleine Vlakte (tussen latere Elisabetlaan, Kustlaan en Lekkerbek). In 1911 bouw van de "St. George Anglican Church" op de hoek met de Zoutelaan en de Nieuwpoortstraat (cf. Zoutelaan) naar ontwerp van architect A. Pirenne, ter vervanging van de te klein geworden meer westelijk gelegen eerste Engelse kapel van 1905. Vnl. losstaande villabebouwing uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, o.m. nr. 5 "Les Sapins" in cottage- en art decostijl van 1932 naar ontwerp van architect A. Cerulus, met erker verbouwd in 1953 naar ontwerp van R. Heyneman. Nr. 9-13 appartementen van twee/drie bouwlagen in z.g. villastijl uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

LANNOY D., Bijdrage tot de geschiedenis van Duinbergen en het Zoute. Architect Adolphe Pirenne 1876-1932, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 35, 1999, p. 15.

SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel IV, mei-juni 1994, s.p.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Villa Brimborion

  • Is deel van
    Knokke - Het Zoute


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Franspad [online] https://id.erfgoed.net/themas/7198 (Geraadpleegd op 18-06-2021)