Geografisch thema

Graaf d'Ursellaan

ID
7203
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7203

Beschrijving

In 1902 de nieuwe naam voor de "Stationsstraat", die van de Kursaalstraat naar het voormalige station liep langs de noordzijde van de spoorweg. Dat station wordt gebouwd in 1885 even ten oosten van het noordelijke uiteinde van de Kursaalstraat; afgebroken in 1951 bij in gebruikname van huidig station aan het Stationsplein ten zuiden van de bebouwde kom. Graaf Charles d'Ursel (1848-1903) was gouverneur en diplomaat en bevorderde de zeevaart en de visserij. Aan de zuidkant van de straat, waarlangs de vroegere spoorweg liep, nu de Elisabetlaan, geen bebouwing. Noordzijde volledig aaneengesloten bebouwing, vnl. appartementsgebouwen tot zeven bouwlagen; de oudst bewaarde gebouwen dateren uit het interbellum, vb. nrs. 45 en 46/ L. Parentstraat, burgerhuizen in cottagestijl die deel uitmaken van het ensemble in de zijstraat.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis Avondrust

  • Is deel van
    Heist


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Graaf d'Ursellaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/7203 (Geraadpleegd op 15-06-2021)