Geografisch thema

Hazegraspolderdijk (Knokke - Het Zoute)

ID
7207
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7207

Beschrijving

Dijk aangelegd in 1784 door F.-P. Lippens, bij de indijking van de Nieuwe Hazegraspolder. Loopt van de Oosthoek (situering van het vroegere Sint-Paulusfort) tot aan de Nieuwe Hazegraspolderdijk, op de hoek van beide dijken staat het "Zwart Huis", het jachtopzichtershuis van de Compagnie Het Zoute, nu verbouwd tot villa. Tot begin 20ste eeuw "Zeedijk" genoemd. Ten noorden van de dijk, tegen het Zwin aan, het voormalig "Vliegveld het Zoute", dat in 1930 tot stand komt op initiatief van graaf Maurice Lippens, aangelegd door de Compagnie Het Zoute. Wordt in 1960 opgeheven, omdat bouwverbod rond het vliegveld de uitbreiding van Het Zoute tegenhoudt.

D'HONT A., Van Zwin tot polders, in Cnoc is ier, Knokke, 1994, p. 302.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hazegraspolderdijk (Knokke - Het Zoute) [online] https://id.erfgoed.net/themas/7207 (Geraadpleegd op )