Geografisch thema

Hazegrasstraat (Westkapelle)

ID
7208
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7208

Beschrijving

Straat genoemd naar de Hazegraspolder (zie Knokke) en de Hazegrassluis en -fort.

Min of meer recht tracé vanaf de Kalvekeetdijk en de Sluisstraat naar Graaf Jansdijk/ De Vrede/ Retranchementstraat (Knokke), vanwaar de straat op Knoks grondgebied een scherpe bocht naar het westen maakt. In 1784-1785 aangelegd als een verlenging van de steenweg Brugge-Westkapelle tot aan de in 1783 aangelegde Hazegrassluis (150 meter ten noorden van de kerk tot aan Schapenbrug, verder langs de westzijde van de Legervaart naar de Isabellasluis en verder via de Zandbaai, de Noordpolder en het Gouverneursstuk naar de Hazegrassluis).

Bewaard polderlandschap en landelijke bebouwing met hoeves waarvan de bebouwing in kern kern 18de- en 19de-eeuws is, onder meer het destijds belangrijke "Leenhof van Reigaer(t)svliet".


Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve Vier Ambachten

 • Omvat
  Kalkhoeve

 • Is deel van
  Westkapelle

 • Is gerelateerd aan
  Hazegrasstraat (Knokke - Oude Woonkernen)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hazegrasstraat (Westkapelle) [online], https://id.erfgoed.net/themas/7208 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.