Geografisch thema

Helmweg

ID
7211
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7211

Beschrijving

Kronkelende straat tussen de Albertlaan ten westen en aansluitend op de Magere Schorre ten oosten. Gr.m. zuidwestelijke grens van zowel het golfterrein als van Het Zoute, ten zuiden aansluitend op Knokke-Dorp. Eertijds z.g. Chemin des Oyats of Helmgrasstraat, net als het Felicien Ropspad dat ten zuidoosten erbij aansluit. Aangelegd in 1909 bij de initiële uitbouw van Het Zoute; hier worden de eerste villa's van Het Zoute opgetrokken. In 1926 wordt een "waterkasteel" opgericht naar ontwerp van ingenieur Putzeys, in 1928 in werking gesteld. Men opteert voor een ondergronds waterdistributiestation omdat een hoge watertoren het villalandschap zou verstoren. Hierbij installeert men de fameuze "Delphin"-pompen, waarbij het water door elektrische motoren in een reservoir komt, en onder hoge druk in de leidingen gestuwd wordt naar de diverse aangesloten villa's. Weinig resterende villa's van het eerste kwart van de 20ste eeuw; thans vnl. losstaande villabebouwing in cottagestijl uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw, veelal witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint, o.m. nr. 1 en nr. 20 "Les Pinponnets", vaak aanleunend bij de landelijke stijl cf. tuitgevels met steunberen.

LANNOY D., Knokke en de Belle-Epoque, p. 234.

SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Helmweg te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), mei-juni 1996, s.p.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Villa Chanty Val

  • Omvat
    Villa in cottagestijl

  • Is deel van
    Knokke - Het Zoute


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Helmweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/7211 (Geraadpleegd op 25-06-2021)