Geografisch thema

Hermans-Lybaertstraat

ID
7215
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7215

Beschrijving

Rechte straat tussen de Marktstraat en de Kerkstraat, in het verlengde van de Koudekerkelaan. Aangelegd in 1887 op gronden van mevrouw Hermans-Lybaert, waarop ook de neogotische Sint-Antoniuskerk wordt gebouwd. Neemt de plaats in van een landweg tussen de oude kerk en het dorp. Noordelijke helft vroegst bebouwd, i.e. eind 19de-begin 20ste eeuw aangevuld met enkele recente appartementsgebouwen van drie à vier bouwlagen, aan westzijde de Sint-Antoniuskerk (cf. Sint-Jozefsstraat nr. 1). Zuidelijke gedeelte grenst aan Maes en Boereboomplein en is aan westzijde bebouwd met appartementsgebouwen van ca. 1970, bekleed met lichtblauwe mozaïeksteentjes: nrs. 64, 66, 68, 72-76, 78.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis uit 1925

 • Omvat
  Neoclassicistisch herenhuis

 • Is deel van
  Heist


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hermans-Lybaertstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7215 (Geraadpleegd op 27-01-2021)