Geografisch thema

Hermans-Lybaertstraat

ID
7215
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7215

Beschrijving

Rechte straat tussen de Marktstraat en de Kerkstraat, in het verlengde van de Koudekerkelaan. Aangelegd in 1887 op gronden van mevrouw Hermans-Lybaert, waarop ook de neogotische Sint-Antoniuskerk wordt gebouwd. Neemt de plaats in van een landweg tussen de oude kerk en het dorp. Noordelijke helft vroegst bebouwd, dit is eind 19de-begin 20ste eeuw aangevuld met enkele recente appartementsgebouwen van drie à vier bouwlagen, aan westzijde de Sint-Antoniuskerk (cf. Sint-Jozefsstraat nummer 1). Zuidelijke gedeelte grenst aan Maes en Boereboomplein en is aan westzijde bebouwd met appartementsgebouwen van circa 1970, bekleed met lichtblauwe mozaïeksteentjes: nummers 64, 66, 68, 72-76, 78.


Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis van 1925

 • Omvat
  Neoclassicistisch herenhuis

 • Is deel van
  Heist


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hermans-Lybaertstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7215 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.