Geografisch thema

Jan Devischstraat

ID
7221
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7221

Beschrijving

Straat tussen de Smedenstraat en de Graaf Jansdijk, behorend tot het historische stratenpatroon van Knokke-dorp. Genoemd naar de burgemeester van Knokke van 1820 tot 1834; hij kon voorkomen dat Knokke met Westkapelle moest fusioneren in 1827. Heterogene bebouwing, gedeeltelijk bestaande uit aaneengesloten dorpswoningen, vaak daterend uit of verbouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummer 119 is een overgebleven 19de-eeuwse losstaande lage dorpswoning, een witgeschilderd en gecementeerd huis onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Aan de noordkant van de straat grenst het gemeentelijk sportterrein, waarin enkele gebouwen in villastijl met rieten bedaking. De grote, witgeschilderde bakstenen poort in de straat, naast nummer 20, is de uitrijpoort aan de achterkant van het domein van het "Kasteel Witte Duiven Hoeveke" (zie Graaf Jansdijk nummer 40).

  • DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jan Devischstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7221 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.