Geografisch thema

Jan Devischstraat

ID
7221
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7221

Beschrijving

Straat tussen de Smedenstraat en de Graaf Jansdijk, behorend tot het historische stratenpatroon van Knokke-dorp. Genoemd naar de burgemeester van Knokke van 1820 tot 1834; hij kon voorkomen dat Knokke met Westkapelle moest fusioneren in 1827. Heterogene bebouwing, gedeeltelijk bestaande uit aaneengesloten dorpswoningen, vaak daterend uit of verbouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Nr. 119 is een overgebleven 19de-eeuwse losstaande lage dorpswoning, een witgeschilderd en gecementeerd huis onder zadeldak (nok // straat). Aan de noordkant van de straat grenst het gemeentelijk sportterrein, waarin enkele gebouwen in villastijl met rieten bedaking. De grote, witgeschilderde bakstenen poort in de straat, naast nr. 20, is de uitrijpoort aan de achterkant van het domein van het "Kasteel Witte Duiven Hoeveke" (cf. Graaf Jansdijk nr. 40).

DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Jan Devischstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7221 (Geraadpleegd op 19-06-2021)