Geografisch thema

Jozef Nellenslaan (Duinbergen)

ID
7225
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7225

Beschrijving

(zie ook: Knokke, Albertstrand)

Laan die van de Duinbergenlaan in het centrum van de concessie Duinbergen tot aan de Koningslaan in Knokke loopt, met een licht golvend tracé; grosso modo parallel met de Zeedijk. Getrokken circa 1930-31 als centrale noordzuidas in het rasterpatroon van straten tussen de Elisabetlaan en de Zeedijk. Genoemd naar Jozef Nellens (1880-1934), die in 1922 met de "Société Immobilière Knokke Balnéaire" zorgt voor de ontwikkeling van het Albertstrand. Deze uitbreiding van de verkaveling in Duinbergen is niet meer door Stübben getekend en heeft ook weinig stedenbouwkundige kwaliteiten. De straat kronkelt kunstmatig en is vrij vlak. De bebouwing bestaat vnl. uit villa's in doorsnee-vormgeving, sommige gekoppeld; een mooi modernistisch huis naar ontwerp van architect Rousseaux van 1937 is recent afgebroken: nummer 74 aan de hoek met Rozenlaan, "L'Esterel". Vanaf de Leeuwerikenlaan straatbeeld gedomineerd door recente, losstaande "villa-appartementen"; vanaf de Lentelaan aan noordkant ook aansluitende appartementen tot zes bouwlagen.

  • Gemeentelijk archief Knokke-Heist, Bouwdossiers, Duinbergen, nr. K-H O.W. 31/1937.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gekoppelde villa's

  • Is deel van
    Duinbergen

  • Is gerelateerd aan
    Jozef Nellenslaan (Knokke Albertstrand)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jozef Nellenslaan (Duinbergen) [online], https://id.erfgoed.net/themas/7225 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.