Geografisch thema

Jozef Nellenslaan (Duinbergen)

ID
7225
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7225

Beschrijving

(zie ook: Knokke, Albertstrand)

Laan die van de Duinbergenlaan in het centrum van de concessie Duinbergen tot aan de Koningslaan in Knokke loopt, met een licht golvend tracé; gr.m. parallel met de Zeedijk. Getrokken ca. 1930-31 als centrale noordzuidas in het rasterpatroon van straten tussen de Elisabetlaan en de Zeedijk. Genoemd naar Jozef Nellens (1880-1934), die in 1922 met de "Société Immobilière Knokke Balnéaire" zorgt voor de ontwikkeling van het Albertstrand. Deze uitbreiding van de verkaveling in Duinbergen is niet meer door Stübben getekend en heeft ook weinig stedenbouwkundige kwaliteiten. De straat kronkelt kunstmatig en is vrij vlak. De bebouwing bestaat vnl. uit villa's in doorsnee-vormgeving, sommige gekoppeld; een mooi modernistisch huis n.o.v. architect Rousseaux van 1937 is recent afgebroken: nr. 74/ Rozenlaan, z.g. "L'Esterel". Vanaf de Leeuwerikenlaan straatbeeld gedomineerd door recente, losstaande "villa-appartementen"; vanaf de Lentelaan aan noordkant ook aansluitende appartementen tot zes bouwlagen.

GEMEENTELIJK ARCHIEF KNOKKE-HEIST, Bouwdossiers, Duinbergen, nr. K-H O.W.

31/1937.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Jozef Nellenslaan (Duinbergen) [online] https://id.erfgoed.net/themas/7225 (Geraadpleegd op 24-01-2021)