Geografisch thema

Kalfstraat

ID
7227
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7227

Beschrijving

Landelijke straat van de Graaf Jansdijk tot aan de Kalvekeetdijk aan de noordrand van het dorp van Westkapelle. Behoort tot het historische stratenpatroon van Knokke: aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778). Nadat in de tweede helft van de 17de eeuw de "Kalfmolen" gebouwd is op de Graaf Jansdijk, maken de inwoners van de wijk een landweg, die de Keuveldijk met het gehucht verbindt. De straat is genoemd naar de molen, die op zijn beurt een naam kreeg verwijzend naar de herberg "Het Kalf" vlakbij. Het huis op nr. 2 gaat op die herberg terug. De voormalige herberg zou teruggaan tot 1623 (cf. Gevelplaat); wordt van ca. 1800 tot 1871 gebruikt als gemeentehuis wegens de grote bevolkingstoename in deze wijk. De huidige bijgebouwen van deze door de eeuwen heen sterk verbouwde woning dateren van de 19de eeuw. Verder naar Westkapelle toe is de eeuwenoude polderhoeve "De Grote Keuvel" gesitueerd. Tussen de herberg en de Grote Keuvelhoeve bestaat de bebouwing uit recente villa's.

COORNAERT M., Knokke en het Zwin, De geschiedenis, de topografie en de toponymie van Knokke met een studie over de Zwindelta, s.l., 1974, p. 385.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    De Grote Keuvelhoeve

  • Is deel van
    Knokke - Oude Woonkernen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kalfstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7227 (Geraadpleegd op 20-06-2021)