Geografisch thema

Kardinaal Mercierstraat

ID
7229
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7229

Beschrijving

Rechte straat tussen de Zeedijk en de Kerkstraat, aangelegd in 1867 als de "Vanderstichelenstraat" als dwarsweg door de duinen tussen de Breidelstraat en de Pompestraat, die beide reeds een tweetal jaren tot aan de zeeoever doorgetrokken waren. In de jaren daarop gekasseid en voorzien van voetpaden. In de straat enkele oudere 19de- of begin 20ste-eeuwse gevels, meestal sterk verbouwd. Nr. 24/ Vlamingstraat is het verbouwde vroegere "Leopold II-hotel", gebouwd ca. 1870 als het grootste hotel van de badplaats. In 1875 wordt de straat naar dit hotel vernoemd: de "Leopold II-straat". In deze straat waren meerdere hotels aanwezig, vb. het "Splendid Hotel". Verder enkele interbellumgebouwen, cf. nr. 27, en in het stuk naar de Zeedijk appartementsgebouwen tot negen bouwlagen.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis Villa Hilda

  • Omvat
    Hoekpand in art-decostijl

  • Is deel van
    Heist


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kardinaal Mercierstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7229 (Geraadpleegd op 02-03-2021)