Geografisch thema

Keuvelhoekstraat

ID
7233
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7233

Beschrijving

Straat die een lichte bocht beschrijft van de C. De Costerstraat naar de Magere Schorre, aangelegd in de jaren 1920 in aansluiting bij de uitbouw van Het Zoute. De Keuvelhoek was een tiendenhoek van vijf stukjes polder buiten de Kragendijk (eerste vermelding in 1255), genoemd naar de Grote Keuvelhoeve (zie Kalfstraat nummer ?). De bebouwing aan de noordkant van de straat sluit aan bij Het Zoute: witgeschilderde villa's in het groen. Aan de zuidkant is er aaneengesloten bebouwing van heterogeen karakter. Van oost naar west: huizen met voortuintjes van de jaren 1960; centraal in de straat wat oudere huizen zonder voortuintjes, gekenmerkt door puntgevels; tegen de C. De Costerlaan wordt de straat begrensd door een parkje, waarlangs een ensemble pittoreske interbellum rijhuizen in cottagestijl, allemaal voorzien van een huisnaam.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Beeld Tijl en Nele

  • Omvat
    Koningslinde als herdenkingsboom

  • Is deel van
    Knokke - Oude Woonkernen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Keuvelhoekstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7233 (Geraadpleegd op )