Geografisch thema

Kragendijk (Westkapelle)

ID
7239
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7239

Beschrijving

Straat vanaf Dorpsstraat/ Natiënlaan tot de Kalvekeetdijk, en van de Kalvekeetdijk tot Knokke. Volgens straatnaambord vormde deze dijk de Oostdijk van de Vardenaarspolder. Kraag zou etymologisch te verklaren zijn als een halfrond dijkje om een bres te dichten. Aan het gedeelte ten zuiden van de Kalvekeetdijk enkele villa's uit de jaren 1950 als embryonale kern van de Villawijk tussen Natiënlaan en de genoemde dijk. Gietijzeren opschriften: nr. 11 "Mallnitz" , nr. 7 "Windenlied". Vormde voor de aanleg van de Knoksesteenweg ca. 1860 samen met de Sacramentsstraat de oude weg naar Knokke. Historische hoeve " 't Hof ter Calverkeete" cf. nr. 42.

COORNAERT M., Westkapelle en Ramskapelle: de geschiedenis, de topografie en de toponimie van Westkapelle en Ramskapelle met een studie over de Brugse Tegelrie, Tielt, 1981, p. 425-426.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kragendijk (Westkapelle) [online] https://id.erfgoed.net/themas/7239 (Geraadpleegd op 23-06-2021)