Leopoldlaan

Beschrijving

Noord-ooststraat van de Zeedijk tot aan August Dansestraat. Het consortium Verwee-Van Bunnen-Durmortier (1887) neemt de toenmalige zandweg op in haar verkavelingplan als "Rue V". Pas in 1930 wordt de straat verhard en aangelegd. Voor die tijd wordt er vrij los langs de weg, doorheen de duinen gebouwd. Oorspronkelijke naam was Leopold II-laan, in 1938 komt de huidige naam in voege. Bijna alle oorspronkelijke villa's en hotels zijn verdwenen ten koste van de uitbreiding van de badstad, zijnde appartementsgebouwen, onder meer "Hotel du Rhin", een belle époquehuizenblok op de hoek van de Sylvain Dupuisstraat, afgebroken in 1970. Eén van de overblijvende villa's met souterrain en hoge trap naar bel-etage, in verbouwde toestand, is nummer 35, "Villa Hélène", gedateerd "1907". Aan de westzijde van de straat (oneven nummers) voornamelijk lagere appartementsgebouwen daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw, bijvoorbeeld 130, "Va et Vient", vaak met ommuurde voortuintjes; de oostzijde heeft hogere gebouwen tot zes bouwlagen, hoofdzakelijk uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

• LANNOY D., Knokke en de Belle Epoque, Maldegem, 1993, p. 174.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda