Geografisch thema

Leopoldlaan

ID
7249
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7249

Beschrijving

Noord-ooststraat van de Zeedijk tot aan August Dansestraat. Het consortium Verwee-Van Bunnen-Durmortier (1887) neemt de toenmalige zandweg op in haar verkavelingplan als "Rue V". Pas in 1930 wordt de straat verhard en aangelegd. Voor die tijd wordt er vrij los langs de weg, doorheen de duinen gebouwd. Oorspronkelijke naam was Leopold II-laan, in 1938 komt de huidige naam in voege. Bijna alle oorspronkelijke villa's en hotels zijn verdwenen ten koste van de uitbreiding van de badstad, i.e. appartementsgebouwen, o.m. "Hotel du Rhin", een belle époquehuizenblok op de hoek van de Sylvain Dupuisstraat, afgebroken in 1970. Eén van de overblijvende villa's met souterrain en hoge trap naar bel-etage, in verbouwde toestand, is nr. 35, "Villa Hélène", gedateerd "1907". Aan de westzijde van de straat (oneven nummers) vnl. lagere appartementsgebouwen daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw, vb. 130, "Va et Vient", vaak met ommuurde voortuintjes; de oostzijde heeft hogere gebouwen tot zes bouwlagen, hoofdzakelijk uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

LANNOY D., Knokke en de Belle Epoque, Maldegem, 1993, p. 174.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Appartementen

 • Omvat
  Appartementsgebouw

 • Omvat
  Appartementsgebouw Joli Nid

 • Omvat
  Art-decohoekappartement Bosroos

 • Omvat
  Burgerhuis in eclectische stijl

 • Omvat
  Twee appartementsgebouwen Jackie en Francine

 • Omvat
  Twee burgerhuizen 't Onzent en The Butter Cup

 • Is deel van
  Knokke-Bad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Leopoldlaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/7249 (Geraadpleegd op 26-01-2021)