Geografisch thema

Magere Schorre

ID
7255
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7255

Beschrijving

Lange kronkelende straat aansluitend op de Helmweg ten westen en uitlopend op de Boslaan ten oosten. Gr.m. zuidelijke grens van zowel het golfterrein als van Het Zoute, aan zuidzijde palend aan Knokke-Dorp. In de 17de eeuw is door zandverstuiving een deel van de Oude Hazegraspolder in waarde verminderd; dit is het gebied van de "Kalfduinen" waarvan het westelijk deel de naam "Maeger Schorre" krijgt. Aangelegd vermoedelijk vóór de Eerste Wereldoorlog bij de initiële uitbouw van Het Zoute. Bebouwing bestaat vnl. uit losstaande villa's uit de tweede helft van de 20ste eeuw eerder aansluitend bij de landelijke stijl, veelal witgeschilderde baksteenbouw op zwartgeschilderde plint, soms onder rieten dak (nrs. 68, 70).

DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990, s.p.

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 161.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Villa Zeeëgel

  • Is deel van
    Knokke - Het Zoute


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Magere Schorre [online] https://id.erfgoed.net/themas/7255 (Geraadpleegd op 20-06-2021)