Geografisch thema

Meerlaan

ID
7261
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7261

Beschrijving

(Zie ook Heist, Duinbergen, Meerlaan)

De Meerlaan loopt vanaf de knik in het zuidelijke stuk van de Koningslaan in een lange bocht naar zee, aangelegd in de jaren 1920 als één van de eerste straten van de nieuwe westelijke stadsuitbreiding. De brede laan vormde vanaf 1931 als de "Rode Baan" (in rode steen) de grenslijn tussen Knokke en Heist-aan-Zee, met een (nu verdwenen) grenspaal ter hoogte van de Acacialaan. De naam verwijst naar het Zegemeer.

Ter hoogte van de Gasmeterlaan (zuidkant van de Meerlaan) is de vroegste bebouwing van de Meerlaan te situeren, bestaande uit een rij art-decogetinte burgerhuizen, zie nummers 19-31. Verder in de straat (nummers 39-43) bevinden zich enkele jaren 1960-appartementen getypeerd door de bekleding met grijze mozaïeksteentjes en een terugwijkende gelijkvloerse verdieping. Recht tegenover deze rij bevindt zich het St.-Bernardusinstituut van 1951 (Sportlaan 4). Verder aan dezelfde kant, ten zuiden van het Zegemeer werd in 1971-1975 naar ontwerp van architect P. Felix (Oostende) het cultureel centrum "Scharpoord" gebouwd. Vanaf het driehoekige parkje aan het Begoniapad verandert de bebouwing naar villa's in tuinen, voornamelijk daterend van de jaren 1930 en de jaren 1950, voornamelijk witgeschilderd met hoge, rode daken en met garage, nummer 64 villa met rieten zadeldak. Aan de westkant van de laan liggen de villa's op grondgebied van Duinbergen (zie Heist). Vanaf de Nellenslaan sluit de bebouwing aan bij de Zeedijk-Albertstrand: appartementsgebouwen van maximum zeven bouwlagen.


Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Rij burgerhuizen

 • Omvat
  Rij burgerhuizen

 • Omvat
  Twee koperen sculpturen Nieuwe Morgen

 • Omvat
  Villa's

 • Is deel van
  Knokke - Albertstrand


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Meerlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/7261 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.