Geografisch thema

Meerlaan

ID: 7261   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7261

Beschrijving

(Zie ook Heist, Duinbergen, Meerlaan)

De Meerlaan loopt vanaf de knik in het zuidelijke stuk van de Koningslaan in een lange bocht naar zee, aangelegd in de jaren 1920 als één van de eerste straten van de nieuwe westelijke stadsuitbreiding. De brede laan vormde vanaf 1931 als de "Rode Baan" (in rode steen) de grenslijn tussen Knokke en Heist-aan-Zee, met een (nu verdwenen) grenspaal ter hoogte van de Acacialaan. De naam verwijst naar het Zegemeer.

Ter hoogte van de Gasmeterlaan (zuidkant van de Meerlaan) is de vroegste bebouwing van de Meerlaan te situeren, bestaande uit een rij art-decogetinte burgerhuizen, cf. nrs. 19-31. Verder in de straat (nrs. 39-43) bevinden zich enkele jaren 1960-appartementen getypeerd door de bekleding met grijze mozaïeksteentjes en een terugwijkende gelijkvloerse verdieping. Recht tegenover deze rij bevindt zich het St.-Bernardusinstituut van 1951 (Sportlaan 4). Verder aan dezelfde kant, ten zuiden van het Zegemeer werd in 1971-1975 n.o.v. architect P. Felix (Oostende) het cultureel centrum "Scharpoord" gebouwd. Vanaf het driehoekige parkje aan het Begoniapad verandert de bebouwing naar villa's in tuinen, voornamelijk daterend van de jaren 1930 en de jaren 1950, voornamelijk witgeschilderd met hoge, rode daken en met garage, nr. 64 villa met rieten zadeldak. Aan de westkant van de laan liggen de villa's op grondgebied van Duinbergen (cf. Heist). Vanaf de Nellenslaan sluit de bebouwing aan bij de Zeedijk-Albertstrand: appartementsgebouwen van maximum zeven bouwlagen.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Cultureel Centrum Scharpoord

 • Omvat
  Rij burgerhuizen

 • Omvat
  Rij burgerhuizen

 • Omvat
  Twee koperen sculpturen Nieuwe Morgen

 • Omvat
  Villa

 • Is deel van
  Knokke - Albertstrand

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Meerlaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/7261 (Geraadpleegd op 18-09-2020)