Geografisch thema

Moefe

ID
7263
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7263

Beschrijving

Rechte straat tussen de Pannenstraat en de Knokkestraat, vroeger "Mouffenstraat". Circa 1880 begint men doorheen het perceel B 225, circa 100 meter ten oosten van de Bakkersstraat, een rij huisjes te bouwen. Daarbij worden moeffen gebruikt uit de afbraak van de oude kerk in 1879 die ter hoogte van het huidige station (Koudekerke) te situeren was. Een moeffe is een baksteen van een zeer groot formaat. In 1967 wordt de Moefe doorgetrokken tot aan de Knokkestraat, de huisjes die de oorspronkelijk doodlopende Moefe afsloten van de Knokkestraat, worden hierbij gesloopt. Het enige geveltje waarin dit materiaal nog is te zien, wordt gestut tussen de nummers 9 en 11.

  • COORNAERT M., Heist en de eiesluis, Tielt, 1976, boekdeel II, p. 437.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Moefe [online], https://id.erfgoed.net/themas/7263 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.