Geografisch thema

Nestor de Tièrestraat

ID
7267
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7267

Beschrijving

Rechte oostweststraat tussen de Lippenslaan en de Koningslaan, aangelegd ca. 1900 bij de ontwikkeling van de badplaats Knokke. Grenst het voormalige Duinenpark aan de noordkant af. De straat is genoemd naar de Vlaamse toneelschrijver N. de Tière (1856-1920) die hier een villa had. Het straatbeeld wordt bepaald door interbellumburgerhuizen in traditionele, pittoreske stijl: talrijke topgevels, combinatie van baksteen en cementering, vaak met een naam op de gevel aangebracht, vb. nr. 40, "Duinenzoon", met pseudo-vakwerk en een erker. Sommige huizen wat art-decogetint, cf. nrs. 34, 36-38. De zuidzijde wordt voor een groot deel ingenomen door de lange gevel van het St.-Jozefslyceum (nr. 9), een uitbreiding van de school van 1893 die dateert van 1928 (cf. Van Rysselberghestraat).

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 211.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis Doortje Frans

 • Omvat
  Drie art-decoburgerhuizen

 • Omvat
  Villa Doorsparen

 • Is deel van
  Knokke-Bad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Nestor de Tièrestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7267 (Geraadpleegd op )