Nieuwstraat

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg van de Natiënlaan tot de Westkapellestraat, als onverhard wandelpad reeds grosso modo aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). In 1792 wordt de verbinding tussen de dorpskom van Knokke en de weg naar Ramskapelle ingekort door de ontwikkeling van de Nieuwstraat langsheen dit tracé. Aansluitend bij de Natiënlaan, bebouwing uit het begin van de 20ste eeuw, bestaande uit een rij puntgevels, de meeste verbouwd of met vernieuwd parement. Aan oostzijde geeft de straat toegang tot een verkaveling van eind 20ste eeuw. Verder naar Westkapelle toe, heel verspreide bebouwing, bestaande uit sterk verbouwde landelijke woningen, bijvoorbeeld nummer 207, in kern 19de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen, gekenmerkt door grote poortdoorgang in schuur.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda