Geografisch thema

Noordstraat

ID
7272
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7272

Beschrijving

Licht gebogen straat tussen de Westkapellestraat en de Knokkestraat. Aangelegd circa 1890 bij de oostwaartse aangroei van het Oostdorp. In 1898 wordt de eerste elektriciteitscentrale van Heist in de Noordstraat aangelegd. De zuidelijke helft van de straat wordt ingenomen door de achterzijdes van twee scholen: het Provinciaal Maritiem Instituut en het B.G.S.O. In het noordelijke deel, kleine dorpswoningen met lijst- en trapgevels, bijvoorbeeld nummers 4 en 10, arbeidershuisjes met neoclassicistisch getinte cementering, nummer 4 met bewaard schrijnwerk.

  • COORNAERT M., Heist en de eiesluis, Tielt, 1976, boekdeel II, p. 441.

Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Noordstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7272 (Geraadpleegd op )