Geografisch thema

O.-L.-Vrouwstraat

ID
7273
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7273

Beschrijving

Rechte straat tussen de Kursaalstraat en de Albatrosstraat, opgenomen in het dambordpatroon tussen de Zeedijk en de Graaf d'Ursellaan. De Duinenstraat wordt circa 1880 oostwaarts doorgetrokken tot aan de huidige August Beernaertstraat. Dit stuk krijgt de naam "Korte Duinenstraat", in 1893 omgedoopt naar de huidige naam, naar Onze-Lieve-Vrouw, die in de nabijgelegen Visserskapel wordt vereerd. Het stukje van de Onze-Lieve-Vrouwestraat waar de kapel gebouwd wordt in 1892 krijgt de naam Cornelius Bassensplein. De bebouwing in de straat bestaat bijna volledig uit appartementsgebouwen van het laatste kwart van de 20ste eeuw, er zijn enkele overgebleven belle époqueburgerhuizen met geglazuurde baksteen.

  • COORNAERT M., Heist en de eiesluis, Tielt, 1976, boekdeel II, p. 432.

Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Appartementsgebouwen Sans Gêne en Sans Souci

  • Omvat
    Ensemble van belle-époqueburgerhuizen

  • Is deel van
    Heist


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: O.-L.-Vrouwstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7273 (Geraadpleegd op )