Geografisch thema

Piers de Raveschootlaan (Knokke - Bad)

ID
7286
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7286

Beschrijving

(zie ook Het Zoute, Piers de Raveschootlaan) Noordzuidstraat als grens tussen Knokke-Bad en Het Zoute; loopt van de Sebastiaan Nachtegaelestraat tot de Zoutelaan. Straat wordt getrokken ca. 1900, in het kader van de uitbouw van Knokke als badstad; het zuidelijke stukje maakt reeds deel uit van het 19de-eeuws stratenpatroon van het dorp Knokke. Genoemd naar de familie Piers de Raveschoot, die vanaf eind 18de eeuw belangrijke grondeigenaars waren in Knokke (Nieuwe Hazegraspolder) en mee verantwoordelijk waren voor de stichting van Het Zoute.

Ten noorden van het A. Verweeplein behoort de bebouwing aan de oostzijde van de straat (even nummers) bij het Zoute en wordt daar besproken.

Heterogeen straatbeeld, oudste bebouwing gaat terug tot begin van de 20ste eeuw, met typische bescheiden badstadarchitectuur, nl. pittoreske rijhuizen uitgewerkt als "villaatjes", met elementen als balkons, erkers, gebruik van faience, pseudo-vakwerk enz., vb. nrs. 29, 85, 87, 103. Nrs. 79, 81 in dezelfde stijl, maar van de jaren 1950. Nrs. 14 en 16 gaan waarschijnlijk terug op oudere dorpsbebouwing, maar in verbouwde toestand. Talrijke appartementsgebouwen vanaf de jaren 1950, maar vooral uit het laatste kwart van de 20ste eeuw, tot vier bouwlagen.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Appartementsgebouw in art-decostijl

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis Ons Gedacht

 • Omvat
  Ensemble bel-etage-burgerhuizen

 • Is deel van
  Knokke-Bad

 • Is gerelateerd aan
  Piers de Raveschootlaan (Knokke - Het Zoute)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Piers de Raveschootlaan (Knokke - Bad) [online] https://id.erfgoed.net/themas/7286 (Geraadpleegd op )