Poststraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de Duinbergenlaan en de Jozef Nellenslaan, waar het voormalige postgebouw van Duinbergen zich bevindt (hoek Heuvelpad, sinds 1998 leegstaand). Straat behoort tot de verkaveling van Stübben, aangelegd in de eerste jaren van de 20ste eeuw. Aan zuidzijde, aansluitende bebouwing met rijhuizen horend bij de dorpssite rond de Christus-Koningkapelkerk (nummers 6-32); noordzijde, enkele villa's in cottagestijl. Voor de rijwoningen zijn stedelijke modellen in dorpssite toegepast: woningen met bel-etage, en in een amalgaam van toen heersende stijlen, met nadruk op de cottagestijl. Nummers 22-24, appartementsgebouw vervangt het oorspronkelijke rijhuis van 1910. Op de hoek met de Duinbergenlaan eveneens een appartement, met handelszaak op gelijkvloerse verdieping, oorspronkelijk een deel van een ensemble van drie huizen met Duinbergenlaan nummers 88 en 90. Dit trio was de aanzet van het bouwblok, en werd gebouwd in 1903. Het bouwblok rond de Christus-Koningkapel is als monument opgenomen op het Ontwerp van Lijst sinds 27/09/2002.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Mutatieschetsen, Knokke-Heist, Heist, 1903/2, 1905/2, 1907/3, 1910/6, 1913/5.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 91.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda