Prins Karellaan

Beschrijving

Lange kronkelende laan vertrekkend van de Zoutelaan ten westen tot de Konijnendreef-Maurice Maeterlincklaan ten oosten. Aangelegd in 1929 bij de verdere uitbouw van Het Zoute. Bebouwing bestaande uit losstaande villa's uit vnl. het tweede kwart van de 20ste eeuw. Opgetrokken in cottagestijl o.m. nr. 5 "Granny's Corner" (1928) naar ontwerp van architect J. Peters, thans gerenoveerd; nr. 12 "Ferndale" (1932) naar ontwerp van architect G. Taelemans, op sokkel met bloembakken aan voorportaal en klein terras in baksteen; nr. 23 "La Cigogne" naar ontwerp van architect F. Vervalcke op soort bakstenen plateau, met volhouten gevelvelden; nr. 53 naar ontwerp van architect M. Vermeersch, nr. 65 "Wilgenhove" (1931) naar ontwerp van architect De Wit-Van der Hoop met rieten bedaking.

Tevens villa's met art-decokenmerken vb. nr. 10 (1931) naar ontwerp van architect R. Heyneman, onder te zwaar mansardedak, thans art-decovormgeving (o.m. bloembakken, schouwmond) grotendeels verdwenen. Nr. 38 met groot centraal rondbogig voorportaal; nr. 54/ Marcellaan "Hors la loi" naar ontwerp van architect R. Heyneman, volledig bepleisterd op bakstenen sokkel met grote rondbogige inkom en bakstenen tuinmuur met betonnen leuning; nr. 57/ Italiaanspad naar ontwerp van architect R. Heyneman; nr. 58 "Les Amaryllis" (1937) gebouwd door aannemer A. Lamote; nr. 61 "La Caravelle" met rieten bedaking. Enkele villa's naar ontwerp van architect C. Hoge : o.m. nr. 28 "Condor" met decoratieve reliëfcassetten en typerend ruitvormig siermetselwerk tussen het vakwerk, nr. 44 "Casanova" met opengewerkte balustrades, nr. 79 eerder eclectisch uitgewerkt.

Aanleunend bij de z.g. landelijke stijl zijn vb. nr. 18-20, een uitgestrekte gekoppelde villa "Avondgroet / Morgenlied" van 1932 naar ontwerp van architect G. Devos met opvallend gebruik van muurankers en steunberen; nr. 55 "Zoetendale" naar ontwerp van architect F. Vervalcke met grote terrassen en gebruik van muurankers; nr. 59/ Italiaanspad "Madonnina" naar ontwerp van Teughels & Fils met rieten bedaking.

SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel VI, mei-juni 1994, s.p.