Ramskapellestraat

Beschrijving

Kronkelende dorpsweg doorheen Ramskapelle, in 1770-1773 gekalseid, tracé aangegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778. Gedeeltelijk van verkeer ontlast door de aanleg van de Heistlaan circa 1962. Voor de fusie Dorpsstraat.

Dorpsstraat met typerende bebouwing onder meer Sint-Vincentiuskerk van 1859, stenen bergmolen van 1897, voormalig gemeentehuis en -school. Voorts beperkte lintbebouwing van in kern 19de-eeuwse breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Rechts van nummer 63, klassengebouw uit het einde van de 19de eeuw/ begin van de 20ste eeuw (vernieuwd parement) en aansluitend kapelletje onder leien zadeldak, toegewijd aan Onze-Liever-Vrouw van Troost. Aansluitend bakstenen boogbrug met bewaarde arduinen schamppalen, in kern vermoedelijk 18de-eeuws. Tevens witgeschilderde vrijstaande arbeidershuisjes uit eind 19de eeuw/ begin 20ste eeuw onder meer nummer 58 van anderhalve bouwlaag en nummer 60.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda