Retranchementstraat

Beschrijving

Straat van De Vrede (Hazegrasfort) recht naar het Nederlandse dorp Retranchement (deelgemeente van Sluis), getrokken in 1877 als "Internationale Weg" doorheen de net aangelegde Willem-Leopoldpolder (1872). Langs de Retranchementstraat rijdt van 1929 tot 1943 de stoomtram van bij Siska (Zevekote) over de grens naar Retranchement; na de Tweede Wereldoorlog wordt de vergunning ingetrokken. Een kortere route, langs de Burkeldijk, is nu aangelegd als fietspad (maakt deel uit van de "Canadese bevrijdingsroute").

Behalve de zogenaamde "Theresiahoeve", hoeve met losstaande bestanddelen gedateerd "1929" staan er langs de straat geen huizen. De naam van de hoeve is het enige relict van het verdwenen 17de-eeuws Theresiafort op die plaats. Dit fort wordt in 1621-1622 gebouwd door de Spanjaarden in het kader van de Linie van Fontaine, om te beletten dat de Nederlanders op de westelijke oever van het Zwin zouden landen.

Op de zuidoostelijke hoek van de Burkeldijk met de Retranchementstraat, op de grens van Knokke en Westkapelle vlakbij Nederland, bevindt zich een weiland waarin zich talrijke bunkers bevinden rondom de begin-19de-eeuwse Hazegrassluis. Deze plek is de visueel best bewaarde kern van een grotere, omliggende site die teruggaat tot in de 16de eeuw en moet geplaatst worden in de door de eeuwen heen steeds wisselende grensverdediging (Nederland-Belgiƫ). Deze site is voorgesteld als monument op het Ontwerp van Lijst van 20/12/2002.

• COORNAERT M., Knokke en het Zwin, De geschiedenis, de topografie en de toponymie van Knokke met een studie over de Zwindelta, s.l., 1974, p. 382-383.
  • D'HONT A., Van Zwin tot polders, in: Cnoc Is Ier, Knokke, 1994, p. 292.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda