Geografisch thema

Sasstraat

ID
7299
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7299

Beschrijving

Straat met een recht tracé van de Ramskapellestraat, over de Heistlaan naar de dijken van Leopold- en Schipdonkkanaal (Ramskapelse Brug). Leidde voor de aanleg van de kanalen naar Lissewege. Naamgeving volgens naambord naar sluis (1854) in een brug van het Schipdonkkanaal. Het huidige tracé is reeds aangegeven op de Vander Maelenkaart (ca. 1845), echter met een sporadische bebouwing. 1874: aanvraag tot heraanleg of 'kalsyding' van de Sasstraat vanaf de "kalsyde van Ramscappelle naar Heyst" naar de "Ramscappelsche Brug over de Vaard van Zelzaete".

De huidige aaneengesloten bebouwing dateert voornamelijk uit de jaren 1920-1930. Arbeidershuizen en kleine burgerhuizen als diephuizen. Nrs. 22, 41: gecementeerde gevels met vakwerk-imitatie, gemansardeerde zadeldaken, eerst genoemde van 1937 cf. jaartal in de geveltop.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Ramskapelle


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sasstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7299 (Geraadpleegd op 26-01-2021)