Geografisch thema

Sint-Jozefsstraat

ID: 7303   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7303

Beschrijving

Rechte straat tussen de Herfststraat en de Kerkstraat. Een kavel ten noordoosten van de huidige straat, eigendom van mevrouw Hermans-Lybaert, wordt in 1869 aangekocht om een nieuwe kerk te bouwen in de meer noordelijk verschoven dorpskern van Heist; in 1871-1875 wordt de neogotische Sint-Antoniuskerk naar ontwerp van P. Buyck (Brugge) opgetrokken. In 1874 wordt de bijhorende pastorij afgewerkt. In 1897 wordt de Sint-Jozefsstraat getrokken, om de Sint-Antoniusstraat met het Kerkplein ten westen van de kerk te verbinden; beide straten dwars door een weide van het historische Hof van Koudekerke. Vanaf dan worden er burgerhuizen langs de straat opgetrokken; bijvoorbeeld nummer 8, op het kerkpleintje, met gecementeerde trapgevel, nummer 44, statige neoclassicistische pand van drie bouwlagen, nummer 2, neoclassicistisch hoekpand van eind 19de - begin 20ste eeuw. Circa 1900, als de straat nog een landweg is, wordt de brouwerij "Brasserie Saint-Georges" en een statige brouwerswoning gebouwd door de heer Motte; na de Tweede Wereldoorlog stilgelegd; ondertussen gesloopt. De burgerhuizen zijn gedeeltelijk vervangen door appartementsbouw, vooral aan de oostkant van de straat. Het gedeelte van de straat ten zuiden van de Sint-Antoniusstraat wordt pas in het tweede kwart van de 20ste eeuw doorgetrokken. De bebouwing in dat gedeelte bestaat uit een eenheidsbebouwing van sociale woningen uit die tijd, aansluitend bij de Vrede- en Weststraat.

DE VOCHT J., Vervallen brouwerij gebouwen te Heist, in: Heyst leeft, 1, 1987, p. 7-10.

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 24-25.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Art-deco burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Neoclassicistisch herenhuis

 • Omvat
  Neogotische pastorie

 • Omvat
  Sint-Antonius Abtkerk

 • Is deel van
  Heist

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Jozefsstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7303 (Geraadpleegd op 16-01-2021)