Geografisch thema

Stationsplein

ID
7308
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7308

Beschrijving

Grillig gevormd, gekasseid plein in het zuiden van Heist, op de plaats van het vroegere Koudekerke. Aangelegd ca. 1950, bij de verplaatsing van het station van het Heldenplein (toen "Stationsplein" met het Kursaal) naar een minder drukke plaats. Reeds in 1937 zoekt men een nieuwe locatie wegens de hinder van het lawaai en de rook van het station voor de badstad. De Tweede Wereldoorlog zorgt voor uitstel; in 1951 is de eerste steenlegging van het station aan het nieuw aangelegde Stationsplein. Ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge), aannemer firma "Bouw en Beton" (Meulebeke). In 1950 zorgt men met de aanleg van de Bondgenotenlaan voor de verbinding tussen het station en de badstad; daartoe worden het gemeentelijk stadhuis in het Slachthuisstraatje afgebroken.

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 62-63.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stationsplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/7308 (Geraadpleegd op )