Geografisch thema

Van Rysselberghestraat

ID
7315
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7315

Beschrijving

Recht, doodlopend straatje ten westen van de Lippenslaan, als noordelijke begrenzing van het "Duinenpark" (zie ook Cassiersstraat, zuidelijke straat). Straat genoemd naar de schilder Theo Van Rysselberghe, die regelmatig in Knokke verbleef in villa "Duivekot". Dit park wordt eind 19de eeuw aangelegd volgens het tuinwijkidee, als rustpunt in het dicht bebouwde rastervormig patroon van de straten langs de Lippenslaan. In 1893 wordt in dit park het klooster en de kapel van de Zusters van Moorslede opgericht; de Van Rysselberghestraat is eigenlijk een pad naar het klooster (cf. nr. 10). In de jaren 1890 worden in het park enkele villa's gebouwd in een pittoreske, eclectische stijl, passend bij de rijke groene aanleg van het park (cf. nr. 5), dat centraal een fontein heeft van waaruit vier paadjes vertrekken. De noordzijde van de Van Rysselberghestraat wordt gedomineerd door het klooster; rechts daarvan bestaat de bebouwing uit rijhuizen met voortuintjes, die in aansluitende pittoreske sfeer zijn opgetrokken in het eerste kwart van de 20ste eeuw, vb. nr. 6, gecementeerde puntgevel met schijnvoegen. Afwijkend is het "Duyne-Nestje", een klein huis in fermettestijl (nr. 7).

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 211.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Kloostergebouw en kapel Convent Sint-Joseph

 • Omvat
  Villa Eduard

 • Is deel van
  Knokke-Bad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van Rysselberghestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7315 (Geraadpleegd op )