Geografisch thema

Dijk

ID
732
URI
https://id.erfgoed.net/themas/732

Beschrijving

Eenzijdig bebouwde, korte straat met kleinschalige woningen, langs de Dijle. Een houten Dijlebrug werd gelegd in 1787 ter vervanging van een veerpont, in brand gestoken en zwaar beschadigd tijdens de Franse Revolutie. Oorspronkelijk was de Dijlebrug gelegen ter hoogte van het brugwachtershuisje (huidige nummer 10).

De brug was gedeeltelijk eigendom van de plaatselijke adel, namelijk baron Pouppez de Kettenis die kasteel Hollaken bewoonde, Hollakenbaan nummer 7, en die met zijn familie de Dijle moest oversteken om de mis te kunnen bijwonen. Door een aandeel te betalen bij de bouw van de brug, kon de baron ook profiteren van de geheven tol, die naar verluidt minstens geheven werd tot 1900, vermoedelijk zelfs tot 1914.

Eind 19de eeuw begon het bruggenhoofd te verzakken, zodat enkele meters verderop een nieuw bruggenhoofd werd gebouwd en het brugwegdek verplaatst werd; tegelijkertijd werd een nieuw "groot brughuis" gebouwd, Hollakenbaan nummer 1, heden aangepast en opgeknapt.

  • GEENS J., Rijmenam onder de Brabantse Omwenteling en de Franse Revolutie (1790-1815), Rijmenam, 1991, p. 4.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoningen

  • Omvat
    Tolwachterswoning en herberg

  • Is deel van
    Rijmenam

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dijk [online], https://id.erfgoed.net/themas/732 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.