Geografisch thema

Vlaamspad

ID
7323
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7323

Beschrijving

Kronkelend pad aansluitend op de Albertlaan ten zuiden en uitlopend op de Elisabetlaan ten noorden. Aangelegd vóór de Eerste Wereldoorlog bij de initiële uitbouw van Het Zoute. De villa's krijgen uitzicht op het golfterrein ten oosten en hebben een ruime tuin uitkomend op het eigenlijke pad. De Compagnie Het Zoute geeft opdracht de villa's in dit pad te ontwerpen in z.g. "zuiver Vlaamse stijl" of landelijke stijl, waarbij kenmerken van de Vlaamse polderhoeve worden overgenomen, zoals witgeschilderde gevels met zwartgeschilderde plint, daken en dakvensters bekleed met rode dakpannen, opmerkelijke schouwpartijen, kleine raamverdelingen, houten vensterluiken met geschilderde stijlen, uitbouwen met erkers of loggia's. Overwegend grote dakvolumes geven de villa's het uitzicht van een landelijke schuur; een lage topgevel breekt het dakvlak. Vaak heeft een villa twee rechte gevels met aan de noordgevel een aanbouw; de grote gevelvlakken worden vaak doorbroken door steunberen op de hoeken. Architect A. Pirenne ontwerpt in de periode 1910-1913 een hele reeks villa's in deze landelijke stijl; thans nog bewaard zijn nrs. 6, 8, 14 en 16; nr. 12 van 1910 moeilijk zichtbaar cf. diepergelegen in privé-pad.

LANNOY D., Bijdrage tot de geschiedenis van Duinbergen en het Zoute. Architect Adolphe Pirenne 1876-1932, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 35, 1999, p. 8, 9.

SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Helmweg te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), mei-juni 1996, s.p.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Villa

 • Omvat
  Villa Anna Maria

 • Omvat
  Villa in landelijke stijl

 • Omvat
  Villa in landelijke stijl

 • Omvat
  Villa La Trebia

 • Is deel van
  Knokke - Het Zoute


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vlaamspad [online] https://id.erfgoed.net/themas/7323 (Geraadpleegd op 23-06-2021)