Geografisch thema

Vlamingstraat

ID
7324
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7324

Beschrijving

Gebogen straat tussen de Kursaalstraat en de Nicolaas Mengélaan, historische weg in Heist. In de 13de eeuw ontstaat ten noorden van Koudekerke het "Noorddorp" of "Heis". Het stratennet wordt uitgebreid met onder meer twee dwarsstraten in die kern, waarvan de "Noordstraat" of "Achterstraat" de meest noordelijke is. In 1867 wordt deze straat rechtgetrokken, in 1875 omgedoopt tot de Vlamingstraat, in 1877 gekasseid. In de tweede helft van de 19de eeuw verandert de bebouwing van de straat enorm: van lage visserswoningen naar hoge aansluitende burgerhuizen van drie tot vier bouwlagen, bijvoorbeeld nummer 38 aan de hoek met Kardinaal Mercierlaan, het "Hotel Leopold II" dat in 1870 als grootste van de toenmalige badstad wordt gebouwd. In 1881 wordt het eerste postkantoor in de Vlamingstraat geopend.

De basisbebouwing van de Vlamingstraat bestaat uit laat 19de- en begin 20ste-eeuwse burgerhuizen, vaak verbouwd of vervangen door appartementen gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw. Aan het westelijke einde van de straat vertrekt de voetgangerstunnel onder de Elisabetlaan naar de Zeedijk toe. Overgebleven oudere bebouwing zijn onder meer nummers 25, 43 en 75, verbouwde neoclassicistische burgerhuizen, nummers 3-5 en 73, "Nelly", burgerhuizen met lijstgevel bekleed met witte baksteen en arduin voor de omlijsting van de muuropeningen. Nummer 23 is een interbellumhuis in de bocht van de straat, met concave gevel van siermetselwerk (geschilderd).

  • COORNAERT M., Heist en de eiesluis, Tielt, 1976, boekdeel II, p. 440-441, 459.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Neoclassicistisch appartementsgebouw

  • Omvat
    Winkel

  • Is deel van
    Heist


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlamingstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7324 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.