Geografisch thema

Vuurtorenstraat

ID
7330
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7330

Beschrijving

Gaat terug op de "Visserswegel", een voetpad die de vissers aanleggen van de Gravestraat tot aan het strand. Eerste vermelding van dit voetpad eind 17de eeuw. De aanleg van de vissersschuiten bevindt zich vóór de aanleg van de stenen dijk aan de westzijde van Heist. De Visserswegel wordt ca. 1865 rechtgetrokken en "Breidelstraat" genoemd. Vanaf 1875 omgedoopt tot Vuurtorenstraat, naar de vuurtoren van Heist die tussen 1840 en 1850 ten noorden van de straat wordt gebouwd. In 1871-1876 gedoofd, onteigend en gesloopt met de aanleg van de steenweg tussen Heist en de sluizen van het Leopoldkanaal; ter vervanging van de verdwenen vuurtoren oprichting van een ijzeren (vuurtoren)lantaarn of de z.g. "Feu des Pecheurs" (cf. Zeedijk, sinds ca. 1995 grondgebied Zeebrugge). Ongeveer op de plaats van de vuurtoren van 1840-1850 is ook de "Vierbote" te situeren, een houten vuurbaken midden 14de eeuw wordt opgericht; vervangen door een stenen vuurtoren op het einde van de 14de eeuw; tijdens de godsdiensttroebelen ca. 1604 vernield, niet heropgebouwd, stenen werden verkocht en aangewend voor de bouw van huizen. De duinen in de buurt van de vuurtoren krijgen de naam "Vierboteduinen". In 1854 wordt langs de Visserswegel een eerste "Visserskapelletje" of kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Duinen gebouwd; afgebroken in 1868 bij de aanleg van de spoorweg Blankenberge-Heist. Een tweede "Visserskapelletje" wordt opgericht in 1892 op het einde van de Onze-Lieve-Vrouwestraat, nu omgedoopt tot Cornelius Bassensplein (cf. Cornelius Bassensplein).

De oorspronkelijke bebouwing van de Vuurtorenstraat bestaat uit lage visserswoningen, waarvan slecht één is overgebleven: nr. 11, leegstaand. In het laatste kwart van de 19de eeuw wordt de straat volgebouwd met burgerhuizen, waarvan geen gaaf overgebleven voorbeeld. De hoofdbebouwing bestaat uit appartementen tot acht bouwlagen.

COORNAERT M., Heist en de eiesluis, Tielt, 1976, boekdeel II, p. 410, 420, 459.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vuurtorenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7330 (Geraadpleegd op 25-01-2021)