Welseweg

Beschrijving

Grosso modo recht pad met gebogen oostelijk uiteinde, tussen de Sparrendreef ten westen en de Prinses Josephinelaan ten oosten; tevens elleboogvormig zijpadje aan de Sparrendreef. Voorheen gekend als de zogenaamd Chemin Gallois. Vermoedelijk aangelegd vóór de Eerste Wereldoorlog bij de initiële uitbouw van Het Zoute. Thans losstaande villabebouwing voornamelijk uit het tweede kwart van de 20ste eeuw; veelal witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw op zwarte plint, opgetrokken in cottagestijl, bijvoorbeeld nummer 7 "Noranda", nummer 9 "La Pastourelle", nummer 17 "Tanit Zerga" van 1926 naar ontwerp van L. Viérin. Nummer 4 aan de hoek met het Dominicanenpad villa "Les Cloches" van 1931 met bewaarde sokkelhoogte in baksteen; verbouwde inkom. Nummer 29-31 aan de hoek met Ierspad, gekoppelde villa "Les Herbières / Pre Joli" van 1926 naar ontwerp van architect G. Taelemans met verbouwde inkom (voorportaal). Nummer 1 aan de hoek met Sparrendreef, villa "Carina", eerder art-decogetint zie onder meer volledig bepleisterd en buisleuning aan hoekbalkon.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel VIII, mei-juni 1994, s.p.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 285.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda