Zeedijk-Albertstrand

Beschrijving

Zeedijk lopende van de oostgrens van Duinbergen tot het Rubensplein, met een kenmerkende baai ter hoogte van laatst genoemd plein.

De "Société de Duinbergen" legt in 1901 een gedeelte van de dijk aan, volgens plannen van Stübben. In 1911 wordt de bouwmaatschappij "Knocke-Duinbergen-Extension" opgericht, die zich tot doel stellen de dijk te verlengen, wat niet voltooid is bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De "Société Immobilière Knokke Balnéaire" met J. Nellens zorgt in 1922 voor de kustverdediging aan het Albertstrand met de aanleg van zeven strandhoofden. Uiteindelijk wordt in 1925-1926 een nieuwe dijk aangelegd, aansluitend bij Duinbergen, nadat in 1921-22 de oude door storm en ontploffingen van oude zeemijnen uit de Eerste Wereldoorlog was ingestort. De nieuwe dijk wordt 100 meter meer zuidwaarts aangelegd, waardoor de baai ter hoogte van het Rubensplein ontstaat.

In 1925 worden bij de dijk van het Albertstrand de eerste hotels gebouwd: "Rubens", "Albert Plage" en "Soleil". Tussen de twee laatste realiseert de "Société Immobilière Knocke Balnéaire" in 1929-1930 het Casino (er waren reeds plannen in 1923). In 1932 worden de duinen volledig geëffend om een echt badstrand te creëren; initiatiefnemer was aannemer C. D'Hooge (1892-1963).

Gedurende de Tweede Wereldoorlog wordt de zeedijk zwaar beschadigd omdat deze opgenomen wordt in de Atlantikwall en volledig met kannonnen bezet wordt. Dit leidt na de oorlog tot een grootscheepse heropbouw, waarbij vele interbellumgebouwen worden vervangen door jaren '50-architectuur. Het Casino wordt sterk verbouwd, veel appartementsgebouwen worden door nieuwe vervangen. In de jaren 1970 bouwt men een sanitair blok aan de strandzijde van de dijk tegenover de Zwaluwenstraat. In de jaren 1980-90 volgt een tweede grote vernieuwingsfase aan de zeedijk, waarbij bijna alle oudere gebouwen verdwijnen, onder meer de "Soleil" en het "Trianon Hotel" van 1935. Eind 1997 wordt de wandelweg van de zeedijk volledig heraangelegd, met een aparte fietsstrook. De bebouwing bestaat uit een aansluitende rij appartementsgebouwen tot zeven bouwlagen hoog, met op de gelijkvloerse verdieping horeca- of winkeluitbating. Beeldbepalend voor de dijk is het alleenstaande casino (zie nummer 509) dat de rechte lijn van appartementsblokken breekt. Het westpunt van de dijk wordt gevormd door het Rubensplein afgezet met windschermen, met op de hoek het hotel "Rubens" (zie nummer 589-601).

• LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 243-250.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda