Geografisch thema

Zegemeer

ID: 7347   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7347

Beschrijving

De Lispanne was een grote duinpan, die nooit droog stond. Het water van de Hoge Kwelm borrelde er regelmatig op. De zoetwaterbron wordt door de "Société Immobilière Knokke-Balnéaire" nader uitgegraven in 1924, om vanaf 1925 het Zegemeer te vormen, zo genoemd ter herinnering aan de zege der Geallieerden in de Eerste Wereldoorlog. Het meer wordt een eerste aantrekkingspool in het ontluikende Albertstrand. Aan de noordelijke oever werd het Pavillon du Lac gebouwd met de eerste speelzaal in 1926. Rond het meer legt men een wandelpad aan.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Zegemeer [online] https://id.erfgoed.net/themas/7347 (Geraadpleegd op 18-01-2021)