Geografisch thema

Zegemeer

ID
7347
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7347

Beschrijving

De Lispanne was een grote duinpan, die nooit droog stond. Het water van de Hoge Kwelm borrelde er regelmatig op. De zoetwaterbron wordt door de "Société Immobilière Knokke-Balnéaire" nader uitgegraven in 1924, om vanaf 1925 het Zegemeer te vormen, zo genoemd ter herinnering aan de zege der Geallieerden in de Eerste Wereldoorlog. Het meer wordt een eerste aantrekkingspool in het ontluikende Albertstrand. Aan de noordelijke oever werd het Pavillon du Lac gebouwd met de eerste speelzaal in 1926. Rond het meer legt men een wandelpad aan.


Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Zegemeer [online], https://id.erfgoed.net/themas/7347 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.