Geografisch thema

Zevenkote

ID
7348
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7348

Beschrijving

Zijstraat van de Paulusstraat, genoemd naar de 19de-eeuwse wijk rond de huidige straat, bebouwd met kleine duinenhoevetjes (op een bepaald moment zeven, wat de naam verklaart). Het belangrijkste herkenningspunt van het gehucht was de beroemde herberg en molen van Siska. De herberg, bekend om de hartvormige wafels van Moeder Siska, wordt circa 1880 gebouwd bij de houten molen van haar tweede echtgenoot, de zoon van de molenaar op het Kalf. Deze molen wordt in 1901 door storm verwoest en vervangen door een stenen molen in 1902, die er nog steeds staat. De herberg wordt in de tweede helft van de 20ste eeuw afgebroken voor een nieuwe horecazaak, op zijn beurt in 1996 gesloopt voor een luxueus wooncomplex. De hele buurt van het vroegere Zevekote is nu omgevormd tot villawijk, o.m. met het "Paulushof" van het laatste decennium van de 20ste eeuw.

Ten zuiden van het wijkje, middenin het groen, ligt de gemeentelijke basisschool, afdeling Zevenkote, gebouwd in de jaren 1980 ter vervanging van de barak, die sinds 1931 dienst deed als wijkschool. De nieuwe school vervangt ook de vrije school van de Oosthoek, gelegen in de Rijkswachtlaan (zie Rijkswachtlaan).


Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Windmolen van Siska

  • Is deel van
    Knokke - Oude Woonkernen

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zevenkote [online], https://id.erfgoed.net/themas/7348 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.