Geografisch thema

Nieuwpoortstraat (Knokke - Het Zoute)

ID
7359
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7359

Beschrijving

(zie ook Knokke-Bad, Nieuwpoortstraat) Oostelijke, rechte straat van de ruitvormige verkaveling van het consortium Verwee-Van Bunnen-Dumortier van 1887, op het plan aangeduid als "Rue W". Loopt van de Zoutelaan tot de Kustlaan. In 1911 bouw van de "St. George Anglican Church" op de hoek met het Franspad en de Zoutelaan (zie Zoutelaan) naar ontwerp van architect A. Pirenne, ter vervanging van de te klein geworden meer westelijk gelegen eerste Engelse kapel van 1905. Straat pas vanaf het interbellum bebouwd. De westkant, aansluitend bij Knokke-Bad, is deels ingenomen door een glooiend parkje, deels bebouwd met appartementsgebouwen, de meeste daterend uit het interbellum. De oostkant (even nummers) sluit qua bebouwing aan bij Het Zoute; het zuidoostelijke deel bestaat voornamelijk uit tuinzijdes van de villa's van het Franspad. Losstaande villabebouwing in cottagestijl vnl. uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummer 12 "Rose de Noël", deels verbouwd zie onder meer pseudo-vakwerk in geveltop vervangen door PVC-bekleding, wel nog met behouden bakstenen tuinmuur en buisleuning.

 • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel V, mei-juni 1994, s.p.

Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Elektriciteitscabine

 • Omvat
  Villa Jaky-Jean

 • Omvat
  Villa L' Oasis

 • Is deel van
  Knokke - Het Zoute

 • Is gerelateerd aan
  Nieuwpoortstraat (Knokke - Bad)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Nieuwpoortstraat (Knokke - Het Zoute) [online] https://id.erfgoed.net/themas/7359 (Geraadpleegd op )