Geografisch thema

Piers de Raveschootlaan (Knokke - Het Zoute)

ID
7360
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7360

Beschrijving

(zie ook Knokke-Bad, Piers de Raveschootlaan) Noord-zuid verlopende straat evenwijdig met de Lippenslaan, als grens tussen Knokke-Bad en Het Zoute; loopt van de Sebastiaan Nachtegaelestraat tot de Zoutelaan. Straat wordt getrokken ca. 1900 in het kader van de uitbouw van Knokke als badstad. Het zuidelijke stukje maakt reeds deel uit van het 19de-eeuws stratenpatroon van het dorp Knokke. Het noordelijk stuk was een deel van een kerkwegel van Het Zoute leidend naar de eerste Engelse kapel (1905) op het kruispunt met de Zoutelaan, later rechtgetrokken. Genoemd naar de familie Piers de Raveschoot, die vanaf eind 18de eeuw belangrijke grondeigenaars waren in Knokke (Nieuwe Hazegraspolder) en mee verantwoordelijk waren voor de stichting en ontwikkeling van Het Zoute als badstad. De bebouwing ten zuiden van het Alfred Verweeplein en aan de westzijde ten noorden ervan (oneven nummers) wordt besproken bij Knokke-Bad.

Bebouwing behorend bij Het Zoute : enerzijds ten noorden, aanleunend bij de Zoutelaan, aaneengesloten appartementsgebouwen tot vier bouwlagen vnl. uit het laatste kwart van de 20ste eeuw; enkele resterend uit de jaren 1950 o.m. nr. 86-90 van drie bouwlagen met gevelbrede erker op bovenverdieping. Anderzijds, aansluitend bij de oostelijk gelegen villawijk, losstaande villabebouwing in cottagestijl vnl. uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw, veelal witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Nr. 68-70, gekoppelde villa van 1925; nr. 72, nr. 76-78/ Winston Churchilllaan, art-decogetinte villa naar ontwerp van architect A. Callewaert; nr. 82 met voortuintje en verdiepte inkom tussen twee erkers.

DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990, s.p.

SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel V, mei-juni 1994, s.p.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Piers de Raveschootlaan (Knokke - Het Zoute) [online] https://id.erfgoed.net/themas/7360 (Geraadpleegd op 14-05-2021)