Geografisch thema

Victor Lamoralstraat (Knokke - Het Zoute)

ID: 7361   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7361

Beschrijving

(Zie ook Knokke-Bad, Victor Lamoralstraat) Rechte straat tussen de Lippenslaan en de Albertlaan. Voorheen gekend als de Henegouwstraat; later genoemd naar Victor Lamoral (1866-1927), geneesheer en schepen te Knokke van 1912-1921, wonend in de Lippenslaan. Westelijk deel van de straat, tot aan de Piers de Raveschootlaan, getrokken in de eerste jaren van de 20ste eeuw in het kader van de uitbouw van Knokke als badstad. In de jaren 1920 naar het oosten toe doorgetrokken en daar opgenomen in de verkaveling van Het Zoute. Aan oostzijde het Koninklijk Atheneum van 1909 (cf. Knokke-Bad, Alfred Verweeplein nr. 25); aan noordzijde losstaande villabebouwing uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Nr. 13-15-17 "Melati-Tandjong", gekoppelde villa in cottagestijl, met onbeschilderde bakstenen onderbouw en bepleisterde bovenbouw waarin pseudo-vakwerk; latere toepassing van PVC in vak- en schrijnwerk.

DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990, s.p.

SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Helmweg te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), mei-juni 1996, s.p.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Victor Lamoralstraat (Knokke - Het Zoute) [online] https://id.erfgoed.net/themas/7361 (Geraadpleegd op 19-01-2021)