Geografisch thema

Hazegraspolderdijk (Knokke-Oude Woonkernen)

ID
7363
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7363

Beschrijving

Dijk aangelegd in 1784 door F.-P. Lippens, bij de indijking van de Nieuwe Hazegraspolder. Loopt van de Oosthoek (situering van het vroegere Sint-Paulusfort) tot aan de Nieuwe Hazegraspolderdijk, op de hoek van beide dijken staat het "Zwart Huis", het jachtopzichterhuis van de Compagnie Het Zoute; tot begin 20ste eeuw "Zeedijk" genoemd. Bij de aanleg van de Hazegraspolderdijk worden drie straten door de Nieuwe Hazegraspolder getrokken, loodrecht op de Hazegrasstraat: de Kavel 1-straat, de Dijkgraafstraat en de Kortestraat.

Tussen deze dijk en de Hazegrasstraat (vroegere Sint-Paulusdijk) lopen enkele straten en kavelgrachten, die de polder in rationele stukken verdelen. Bijna volledig onbebouwd, met uitzondering van een aantal hoeves, o.m. nr. 42, 19de-eeuwse hoeve met losstaande, witgekalkte bestanddelen met gepekte plint.

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 166-167.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hazegraspolderdijk (Knokke-Oude Woonkernen) [online] https://id.erfgoed.net/themas/7363 (Geraadpleegd op )