Stübbenpark

Beschrijving

Park met onregelmatige vorm, deels aangelegd in een natuurlijke duinpan. Was in de verkaveling van Stübben één van de belangrijke kernpunten. Begrensd door de Duinenhelling, de Bergdreef, de Petunialaan en de Duinbergenlaan. In 1908 had de Société een reeks gronden overgedragen aan de staat, waaronder de huidige "Put" met minigolf en park, het Europaplein, het Sint-Michielsplein en de ruimte tussen de Berg- en Bocheldreef, met als doel openbare pleinen te creëren. De panne wordt deels aangeplant als park, en in 1914 worden er tennisterreinen opgericht op het vlakke noordelijke gedeelte. De statige cottages rond het tennisplein worden op de bestaande duinhellingen gebouwd (zie Petunialaan, Bergdreef en Duinbergenlaan). In 1930 volgt er een heraanleg van de tennisvelden naar ontwerp van architect Macqué (Brussel) met een grote pergola richting Zeedijk. Die is nu vervangen door een nieuwe horecazaak. In 1949 wordt in de "put" een minigolfterrein ingericht. De ruimte met tennisvelden wordt in 1966-1968 in gebruik genomen voor een ondergrondse garage. Onlangs is er een grondige renovatie van het park doorgevoerd.

• LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 83, 87, 90, 91.
  • VAN DEN HEUVEL J., Duinbergen geschiedenis van de H.Familieparochie, Brugge, 1987, p. 27.