Geografisch thema

Sint-Jacobstraat

ID
7374
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7374

Beschrijving

Genoemd naar het vroegere Sint-Jacobsgasthuis, eertijds gelegen op de rechterhoek met de Hoogstraat. Smalle straat met licht gebogen tracé lopend van de Hoogstraat over de Groenstraat naar het oude kolveniershuis.

Bebouwing van eenvoudige arbeiderswoningen met twee à drie traveeën en bouwlagen en verschillende gevelbekledingen. Linkerstraatwand onderbroken door appartementsgebouw met voortuin. Begin van rechterzijde: braakliggend pand, heden in gebruik als parkeerplein. Blikvanger is het zogenaamde "kolveniershuis", nummer 62. Haaks erop staat nummer 60 met verhoogde voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, deels gebouwd voor de rechtertravee van het kolveniershuis.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

  • Omvat
    Kolveniershuis

  • Is deel van
    Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Jacobstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7374 (Geraadpleegd op 06-05-2021)