Beheerstraat

Beschrijving

Van de Zandstraat tot de Noordstraat. Aangelegd in 1875, in 1876 "Gouvernementstraat" genaamd, op het einde van de 19de eeuw "Regeeringstraat". Vanaf begin 20ste eeuw huidige benaming. Tussen 1891 en 1892 aanleg sporen van buurttram aan de westzijde, in 1963 opgebroken. Op het einde van de straat brug over de Leie. Straat zwaar getroffen in 1944, vooral ter hoogte van Magdalenastraat wegens nabijheid van goederenstation (o.m. huizen nrs. 1-27). In 2000-2001 bouw van nieuw gerechtshof naar ontwerp van S. Beel en A. Bossuyt.
Basisbebouwing: woonhuizen, in oorsprong talrijke lijstgevels uit het laatste kwart van de 19de eeuw, vele werden verwoest in 1944. Veel met nieuw parement. Meer naar het noorden eclectische woningen uit het begin van de 20ste eeuw. Tevens een aantal interbellumwoningen, -verbouwingen en -appartementsgebouw. Veel wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 39-41.

Bron     : WVL5