Blekersstraat

Beschrijving

Tussen de Beheerstraat en de Botenkopersstraat. De oudste vermelding gaat terug tot 1846. In de eerste helft van de 19de eeuw dreef met Italiaanse populieren.

Basisbebouwing: arbeidershuizen en kleine burgerwoningen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder al dan niet geknikt zadeldak of mansardedak. Eenvoudige bakstenen lijstgevels vaak getypeerd door het gebruik van gele of witte sierbaksteen, nrs. 11, 13, 17 of contrasterend witte lateien die doorlopen in muurbanden, nrs. 7 en 9. Nr. 15, deur met fraai glas-in-loodbovenlicht. Ook verscheidene woningen uit het interbellum met typerende driezijdige erker. Nr. 22, met accentuerende pijler van rode baksteen. Nr. 20, R.V.A, van 1941 naar ontwerp van P. Scherpereel (Kortrijk).

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 55.

Bron     : WVL5