Broelkaai

Beschrijving

Van de Gentkaai naar de Damkaai. Het gebied tussen de Leie en de huidige Dam vormde tot de 18de eeuw de Broelweide zie A. Sanderus (1641). Tussen 1741 en 1785 werd de noordzijde van de Broelkaai bebouwd zie Ferrariskaart (1770-1778). De kaaimuren zelf werden aangelegd in 1850 en de straat werd geplaveid in 1851. Tussen 1883 en 1913 stond in het midden van de straat het beeld van Sint-Jan Nepomucemus. Thans wordt dit deel ingenomen door de parking en een smalle strook groen. Homogeen straatbeeld door de behouden 18de-eeuwse burgerwoningen van drie à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 61-62.