Burgemeester Pyckestraat

Beschrijving

Van de Doorniksewijk naar de Condédreef. In Atlas der Buurtwegen (1843), genaamd "buurtweg 75" of "Zomerweg"; in de volksmond "Pyckensreke". Vanaf 1890 "Pyckestraat"; vanaf 1968 "Burgemeester Pyckestraat". Genoemd naar burgemeester Pycke (1781-1842) die in het kasteeltje (nummer 2) woonde. In de 18de eeuw korte aardeweg. In 1892 deels geplaveid. In 1933 rooilijn en plan van doortrekking goedgekeurd. In 1949 rooilijn gewijzigd, hierbij werden bouwers verplicht een voortuin van 4 m diepte aan te leggen. In 1954 westelijk gedeelte van de straat verbreed tot aan de Condédreef, dit gedeelte werd in de jaren daarop bebouwd. In 1955 aan de zuidkant aanleg van een pijpekop. Heden deels lintbebouwing, deels halfvrijstaande bebouwing; tevens school met opvallende kapel van Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen, zie Beverlaai.

Tevens loge Concorde et Tolérance. Op hoeken met Pater Beckstraat monumentale hoekpanden van 1933 (nummer 29) en 1946 (Pater Beckstraat nummer 35) naar ontwerp van A. Vanackere, geïnspireerd op cottagearchitectuur. Talrijke rijhuizen uit de jaren 1930 in typerende art-decostijl, nummer 38-40 van 1929 naar ontwerp van J. Roose; nummer 31 naar ontwerp van J. Tesse van 1935; nummer 33 naar ontwerp van De Coene frères S.A., Ateliers d'Arts de Courtrai van 1934.

• Stadsarchief Kortrijk 194, nummer 11589; 194, nummer 11555; 194, nummer 9277; 194, nummer 6696/46.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 76.