Burgemeester Vercruysselaan

Beschrijving

Van de Minister Liebaertlaan naar de Brugsestraat. Maakte oorspronkelijk deel uit van de Minister Liebaertlaan, aangelegd op het eind van de 19de eeuw, als de zogenaamd "Oostlaan". Sinds 1930 wordt het deel ten noorden van de Leie, Joris Vercruysselaan genaamd. Vanaf 1968 huidige benaming. Het straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door burgerwoningen uit de jaren 1920-1930, onder meer nummer 19 met typerende patrijspoortvensters; nummer 20, deels vrijstaand stadsvillaatje, getypeerd door portaal rustend op zuilen en torenachtig uitgewerkte dakkapel; nummer 21 van 1934 met typische rechthoekige erker op de begane grond. Voorts nummers 29, 31, 33, 35, 39, 41 en 43 als voorbeelden van eenvoudige burgerwoningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Aan het begin van de laan ligt de zogenaamd "Groeningebrug", de huidige metalen brug dateert van 1955. Tevens vestigingsplaats van Sint-Maartensziekenhuis.

• Stadsarchief Kortrijk 74, nummer 11333.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 80-81.