Geografisch thema

Conservatoriumplein

ID
7405
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7405

Beschrijving

Plein ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, met de opruiming van het puin tussen het Casinoplein en de Zandstraat. Tot het midden van de 19de eeuw was dit gebied landbouwgrond gelegen buiten de stadgracht. Opgravingen van 1961 wijzen op oude bebouwing, zie Romeins graf. Aan de oostzijde van het plein werd in 1854-1856 de gevangenis gebouwd, die tijdens de bombardementen van 26 maart 1944 werd vernietigd.

  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 87-88.

Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Conservatorium

  • Is deel van
    Kortrijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Conservatoriumplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/7405 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.